Hulp nodig?
030 266 9660
Hulp nodig?
030 266 9660

De trap: combineer stijl en stevigheid

Gepubliceerd: 08-02-2017 10:47

De trap is een druk punt in uw huis. Iedereen gebruikt die immers dagelijks. Een trap moet dus stevig genoeg zijn om de veiligheid van uw familie te garanderen. Hiervoor bestaan er enkele normen. Die zijn niet verplicht als je de eigenaar bent van uw woning, maar het is toch aanbevolen om de normen te respecteren.

De installateur van uw trappen zal u informeren over de normen. Dit zijn de belangrijkste: 

  • de hoogte tussen elke trap moet tussen 17 en 20 cm liggen, 
  • alle hoogtes moeten gelijk zijn, 
  • de schoot (afstand tussen begin en einde van de treden) en de diepte moet gelijk zijn aan de lengte van de schoot plus 4 cm.

Welke vorm voor uw trap?

Er bestaan verschillende vormen van trappen die u zou kunnen kiezen in functie van de stijl dat u het liefst heeft. U moet hierbij wel rekening houden met de beschikbare ruimte in uw woning.

De rechte trap, de klassieke, is het gemakkelijkst om te plaatsen en zal dus ook minder kosten. Maar deze trap neemt wel veel plaats in, wat opgelost kan worden door opbergruimtes in de trap te bouwen.

De schroefvormige trap (of spiraalvormig) wordt aangeraden als u niet over veel ruimte beschikt, omdat deze trap klein en compact is. De bouw en de plaatsing van deze trap is daarentegen wel moeilijker, waardoor de prijs ook hoger gaat liggen. 

U zou ook kunnen kiezen voor een trapladder, dat is een rechte trap zonder countertrade die ook minder plaats inneemt. Men moet goed opletten, omdat deze trap steil kan zijn en dus ook minder veilig. Deze trap zal ook minder plaats innemen.

Als de trap zowel een recht stuk als een bocht bevat, zal het wat duurder zijn dan een rechte trap maar goedkoper dan een spiraalvormige trap.

Welk materiaal?

  • Hout

Hout is het meest gebruikte materiaal in de constructie van trappen. Dit zal uw woning een warm aspect geven. Het past zich goed aan aan alle types interieur. De prijs is afhankelijk van de gebruikte boomsoort, maar die valt meestal mee en het materiaal is stevig en duurzaam. Negatief punt: hout is gevoelig voor temperatuursveranderingen en vochtig. Het is mogelijk dat het hout begint te kraken. 

  •  Beton

Beton is zonder twijfel het stevigste materiaal. De prijs is gematigd en het is mogelijk om beton met allerlei kleuren te bekleden zodat het bij uw interieur past. De voordelen van dit materiaal zijn dat het weinig tot geen lawaai maakt, gemakkelijk te onderhouden en het is bestand tegen vuur en slechte weersomstandigheden (het kan dus ook buiten geplaatst worden). De plaatsing ervan is zeer zwaar.

  • Metaal

Duurzaam en design, het gebruik van metalen in de bouw van trappen is in volle expansie. Inox, aluminium en staal zijn lichter dan beton en kunnen gecombineerd worden met andere materialen om het verwachte resultaat te behalen. Inox is glad en blinkend, zorgt voor meer verlichting in uw woning en het is bestand tegen corrosie. Inox vergt een regelmatig en specifiek onderhoud en is duurder. Aluminium heeft geen onderhoud nodig en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit materiaal wordt aangeraden bij secundaire trappen, omdat dit materiaal minder stevig is dan inox. Staal is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en is goedkoper dan inox, maar het moet behandeld worden tegen corrosie en het is luidruchtig.

  • Glas

Glas vereist regelmatig onderhoud, maar het zorgt voor helderheid in uw woning. Het design kan gecombineerd worden met andere materialen zoals bv. hout om een warmere atmosfeer te creëren. Het is daarentegen duur en kan glad zijn. 

  •  Steen 

Steen is het duurste materiaal. Het is elegant en duurzaam, verkrijgbaar in een uitgebreid gamma aan stijlen. Net als bij beton is de installatie een zware klus. Het is wel gemakkelijk te onderhouden na een vochtwerende behandeling.

Hebt u een trap nodig? Vul dan uw aanvraag in op Bouwklaar en krijg tot 5 gratis afspraken met professionals die nadien een offerte op maat zullen maken.