Hulp nodig?
030 266 9660
Hulp nodig?
030 266 9660

Geniet van een comfortabele veranda voor alle seizoenen

Gepubliceerd: 09-02-2017 09:51

Hoe het ideale materiaal vinden voor deze speciale plek?

Als het weer u verplicht om binnen te blijven, dan is een veranda de ideale plek om toch nog in contact te staan met de natuur. Het is een plaats die, eenmaal ze omgebouwd is tot een wintertuin, u toelaat om te ontsnappen aan de drukte en u laat uitrusten na een lange werkdag…

Denk goed na over bepaalde maatregelen die u moet nemen, alvorens u zich in de bouw van uw droomplaats werpt. Zo zorgt u ervoor dat u een lange tijd zal kunnen genieten van uw veranda.

De meest gevoelige punten zijn de deuren, ramen, vloer en het dak. Als er teveel kou of warmte binnenkomt, kan dat aanzienlijk veel schade toebrengen. Het doel is daarom om de materialen te kiezen die ervoor zorgen dat het koel is in de zomer en mild in de winter. Wij bespreken voor u de 4 meest gebruikte materialen:

PVC

PVC is het meest voordelige materiaal dat u kunt gebruiken in uw bouw. U kan hiermee tot 20% besparen ten opzichte van aluminium. Als u het samen plaatst met isolerende beglazing, zal u kunnen genieten van een optimale isolatie. Aangezien het een waterdicht materiaal is, vermindert het de kans op vocht en schimmel in uw veranda.

Het nadeel van PVC is dat het een witte kleur heeft en dat niet altijd in het geheel van uw woning past. Omdat het niet zo’n zwaar materiaal is als aluminium, zal het moeilijker worden om uw dak of een zwaar gewicht, zoals bijvoorbeeld glas, te ondersteunen. Maak daarom de overspanningen altijd veel dikker.

Hout

Visueel gezien heeft hout een unieke stijl en past het in vele huizen. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden en beschermt u tegen temperatuurschommelingen en geluid. Tevens is het ook geschikt als drager van uw dak en is niet onderhevig aan corrosie.

Maar al deze voordelen hebben ook een prijs, en in dit geval is dat het belangrijkste nadeel van een houten veranda. Hout is echt een aanrader en kwaliteitsvoller dan PVC en aluminium, maar vereist robuuste kernpunten en een regelmatig, diepgaand onderhoud.

Aluminium

Dit materiaal is licht en stevig, weerstaat goed temperaturen en vraagt weinig onderhoud. Het is het meest voorkomende materiaal in de handel. Zijn flexibel karakter laat op maat gemaakte structuren toe.

Het grootste nadeel is dat het gaat om geleidend materiaal dat kou en warmte doorlaat als gevolg van een slechte isolatie. Het is niet altijd makkelijk om het juiste materiaal te kiezen, vraag daarom advies aan een professional. 

Smeedijzer

Ijzer heeft een onmiskenbare esthetische kwaliteit, wat vaak resulteert in unieke ontwerpen en prachtige stijlen. Aangezien het een sterke materie is, kan het elk soort dak ondersteunen en kunt u modellen voor uw veranda creëren in alle maten.

De negatieve punten zijn de kostprijs, roestvorming en de slechte thermische isolatie. Net zoals aluminium is ijzer een geleidend materiaal, de structuur kan het interieur van een kamer verwarmen of koeler maken.

Na de theorie is het tijd voor de praktijk!

Om een oordeel te vormen, is het aangeraden om met meerdere experts te praten. Bouwklaar helpt u door tot 5 afspraken te maken met professionals. Zij komen bij u langs en bespreken uw wensen. Nadien stellen zij een offerte op en kunt u bepalen met wie u wilt samenwerken.