Hulp nodig?
030 266 9660
Hulp nodig?
030 266 9660

Voor of tegen: de waterontharder

Gepubliceerd: 09-02-2017 11:45

Als u twijfelt om een waterontharder te plaatsen, dan kijkt u het beste eerst naar de mogelijke voor- en nadelen, zodat u met de nodige kennis uw keuze kunt maken. Een waterontharder zuivert en verzacht water.

Een directe impact op uw factuur

Een waterontharder vermijdt de vorming van kalk in uw buizen, verwarming en elektrische huishoudelijke apparaten. Het zorgt dus voor een daling van uw energieverbruik, waardoor men ze ook langer kan gebruiken. Bovendien zorgt het gezuiverde water voor meer schuim, waardoor minder wasproduct nodig is. Daarentegen heeft een waterontharder veel water nodig, waardoor uw waterfactuur kan stijgen met een gemiddelde van 10%.

Het effect op uw gezondheid

Gezuiverd water is beter voor uw huid, uw wasgoed en zorgt voor minder droog haar. Maar de nieuwe chemische stoffen (die vrijkomen bij het verzachten) en de waterontharder zelf kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

  • Water belast met zout

Calcium en Magnesium, worden uit het water gehaald bij het waterverzachtingsproces en die worden dan vervangen door sodium. Dit verzachte water bevat dus meer zout. Als gevolg wordt er afgeraden om zuigelingen, zwangere vrouwen of mensen die een zoutvrij dieet volgen dit water te laten drinken.

  • Vermenigvuldiging van bacteriën

Het is noodzakelijk om uw waterontharder jaarlijks te laten onderhouden door een waterbehandelingspecialist. Vochtig hars kan de vermenigvuldiging van bacterieën stimuleren.

  • Gevolgen voor buizen

Als u in een oud huis woont, kunt u het beste uw buizen nakijken. Bij loden buizen raden we u af om een waterontharder te installeren. Verzacht water tast immers loden wanen aan. Om dit te vermijden is het mogelijk om een bypass te plaatsen die de hardheid van het water controleert (minimum 15°f)

Heb je een waterontharder nodig? Vul je aanvraag in op Bouwklaar om tot 5 afspraken te krijgen met professionals. Zij komen langs en zullen nadien een offerte opstellen.