Hulp nodig?
030 266 9660
Hulp nodig?
030 266 9660

Infiltrerend vocht, hoe maak je er een eind aan?

Gepubliceerd: 05-02-2017 10:50

Vochtigheid is een van de meest voorkomende problemen in woningen. Het is een echte plaag voor je huis en voor je gezondheid. Het Nederlandse klimaat maakt het noodzakelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen rond de waterdichtheid van ons huis. Vocht zorgt voor het ontstaan van schimmels en de daaropvolgende slechte geuren. Maar het ergste is dat vochtigheid slecht is voor de gezondheid. De schimmels die zich ontwikkelen kunnen leiden tot onophoudelijke verkoudheden, maar ook dodelijke allergieën of longproblemen. Ook zullen de materialen waaruit uw huis gebouwd is, aangetast worden. 

Om vochtproblemen tegen te gaan, is het van belang dat de bron gevonden wordt. Er zijn 5 belangrijke bronnen: 

Condensatie

Condensatie ontstaat door de interne activiteiten van het huis die waterdamp produceren: de keuken, douche, ademhaling van een persoon... Het komt vaak voor dat er in zo’n ruimtes boven de vensters of  in de hoeken vochtplekken te zien zijn. Om efficiënt condensatie tegen te gaan, is het vooral tijdens de winter belangrijk om de verwarming hoger dan 15°C te houden en veel ramen open te zetten om te verluchten. Het is ook belangrijk om uw ramen te openen na gebruik: keuken, slaapkamer, douche... In de badkamer/ douche moet zeker een verluchtingsinstallatie geïnstalleerd worden.

Infiltratie van regenwater

Infiltraties kunnen gebeuren als uw daken of muren onvoldoende geïsoleerd zijn. Geblokkeerde dakgoten, gebroken dakpannen... Men kan infiltratie van regenwater herkennen aan de vlekken die zichtbaar worden op de muren of op het plafond. Het is dan nodig om professionals op te roepen om zo uw dak en/of gevels te herstellen

Grondwater

Wanneer de grond rondom je huis zeer vochtig is en je vloeren slecht geïsoleerd zijn, dan gaan de muren het water opzuigen. Men kan dit type vocht constateren wanneer er zich vlekken ontwikkelen onder aan de muren. Deze soort vochtigheid doen verdwijnen is zeer lastig. Een mogelijkheid is dat een professional een waterafstotend product in de muur spuit.

Onze raad: wanneer je je huis bouwt , licht je dan in over welk type grond dat onder je huis zal liggen. Let op wanneer er een rivier onder uw huis passeert. De grond zal dan vochtig zijn en u zult nooit een huis hebben die 100% droog is.

Een lek in de waterinstallaties

Watervochtigheid kan voorkomen door een lek in uw buizen. Om dit te achterhalen, moet je kijken of de vlek zich bevindt achter een ruimte met waterinstallatie. Dan weet je waar het lek zit. Hier is een tussenkomst van een specialist onmisbaar.

Bouwvocht

Bij eender welke constructie wordt er water gebruikt om materialen te plaatsen of om dingen te bouwen. Een slechte verluchting kan leiden tot vochtproblemen. Daarom kan je het beste de lucht laten rondcirculeren, zodat er voldoende ventilatie is.

Er wordt ook afgeraden om uw meubels tegen de muren te plaatsen zodat er ruimte is voor voldoende luchtcirculatie. 

Een vochtprobleem in uw huis? Vul een aanvraag  in bij Bouwklaar en ontvang zo tot 5 verschillende afspraken met professionals die nadien een offerte op maat zullen maken.