Hulp nodig?
030 266 9660
Hulp nodig?
030 266 9660

Goede dakgoten houden je huis droog

Gepubliceerd: 02-05-2017 13:59

Een droog huis (zonder vocht in de muren) is zeer belangrijk voor de gezondheid en de stabiliteit van je huis op lange termijn. Slecht verzorgde dakgoten kunnen zware gevolgen hebben in verband met het vocht in je huis, muren, deuren, ramen en funderingen. Ze kunnen hun structuur verliezen of er ontstaat zelfs schuim. Slecht verzorgde dakgoten kunnen ook leiden tot meer muggen en stimuleert de groei van onkruid. 

Het onderhoud van dakgoten en het zinkwerk is dus onmisbaar voor een gezond en stabiel huis. Dat zal ook zorgen voor een betere duurzaamheid, je huis zal dus langer meegaan. Professionele zinkwerkers zijn meesters in alles wat te maken heeft met zink, koper en staal. Maar ook in de constructie en de installatie van toebehoren die water afvoeren. 

Welke soorten dakgoten passen bij uw dak?

Er bestaan 2 soorten dakgoten, die verschillen volgens hun fixatie:

  • Hanggoten: deze zijn het meest gangbaar. Ze worden aan de uiteinden van de dakstructuur bevestigd en zijn aangepast aan elk soort dak. Het is belangrijk dat alle haken (waaraan de uiteinden worden vastgemaakt) regelmatig gecontroleerd worden.
  • Bakgoten: deze komen voor bij steile daken en worden meteen aan het dakwerk vastgemaakt, in het verlengde van het dak. 

Er bestaan ook goten met verschillende vormen, namelijk geprofileerde goten. Die zijn stevig maar ook duur. Daarnaast zijn ze vierkantige, half-cirkelvormige en zorgt het voor een snellere afvoer van het water. Door al deze verschillende soorten varieert de prijs. 

Voor grotere gebouwen raadt men aan goten te plaatsen die zich in het gebouw zelf bevinden. Hier bestaan 2 soorten van:

  • Ingebedde dakgoot: bevindt zich tussen 2 daken (van 2 verschillende huizen) of tussen de dakpannen van een huis en een muur om de afvoer sneller te laten verlopen.
  • Ingelegde dakgoot: steviger, steunt op een ondersteuning van steen, gips of beton.

De afmetingen van jouw dakgoot zullen afhangen van je dak. Een minimale breedte van 10 cm wordt aangeraden.

Welke materialen moet ik kiezen?

  • Zink: is het meest gangbaar materiaal. Bekend om zijn weerstand tegen corrosie en gaat langer mee. 
  • Koper: is duurder dan zink. Het gaat langer mee dan zink indien het goed onderhouden wordt. De installatie is wat moeilijker, maar het resultaat is esthetischer. 
  • PVC: is het gemakkelijkst om te plaatsen en beschikbaar in verschillende kleuren. Het is kwetsbaar materiaal en het is niet goed bestand tegen koude temperaturen.
  • Aluminium: is gemakkelijk om te plaatsen, lichter, beschikbaar voor grote lengtes en in verschillende kleuren beschikbaar, waardoor de kans op een lek wordt verkleind. Maar omdat het lichter en fijner is, biedt het minder weerstand. 

Advies om de efficiëntie van uw dakgoot te verbeteren

Verschillende factoren beïnvloeden de werking van uw dakgoot. Daarom moet u regelmatig uw dakgoot laten controleren door een professional. Men controleert onder andere de hoeveelheid water die het moet afvoeren, de helling van het dak en dat er geen water achterblijft. De dakgoot moet correct geconstrueerd worden want het regenwater mag niet tussen de afvoer en de goot vloeien. De koppelstukken moeten verzorgd worden om eventuele lekken te voorkomen. De afvoer mag niet bedekt worden door eventuele blaadjes.

Om verstopping van je afvoer te voorkomen, adviseren we een anti-bladnet

Het vangt meer water op, verwijdert eventuele takken en/of bladeren, beschermt  tegen sneeuw en vorming van ijs en het voorkomt de nesteling van insecten en/of kleine diertjes. Uw anti-bladnet zal 2 keer per jaar moeten nagekeken worden.

Om eventuele risico’s met betrekking tot vochtigheid te vermijden, kunt u het beste de hulp inroepen van een professional. Dit kunt u doen door een formulier van Bouwklaar in te vullen. Zo ontvangt u tot 5 afspraken met professionals die nadien een offerte op maat maken.